2019 životné náklady - 29 rokov

January 02, 2020

Aj tento rok som si zaznamenával každý výdavok a hodil si do google spreadsheet agregované dáta podľa kategórie. Tu sú za rok 2018 a tu je ten sheet za 2019.

Aj tento rok sa mi zase zvýšili výdavky, tento raz takmer o 5 tisíc eur. Tak trochu som to čakal, keďže som plánoval kupovať auto. V cieľoch na 2019 som mal aj zníženie výdavkov o 10%. Ak nerátam auto, tak výdavky som mal 14613 eur, čo je menej o 22% v porovnaní s rokom 2018, takže to sa mi celkom podarilo (aj keď auto by som nemal excludovať, bottom line je, že náklady mam o 30% vyššie ako 2018 – asi by bol ideál to rozrátať na x rokov dopredu)

Zvýšenie som mal v oblečení, čo moc nechápem ako sa stalo, keďže mám väčšinu oblečenia starého a práve potrebujem viac nakupovať. Jedlo a pitie sa mi znížilo o 10 percent, ale je to len presunuté do leisure kategórie, kde mám dve dovolenky. Za ubytko som minul o 36 percent menej, čo je asi spôsobené mojím sťahovaním do lacnejšieho prenájmu. Veľký rast leisure spôsobili hlavne dovolenky a že som tu kategóriu začal viac používať. Trochu blbo sa to vyhodnocuje, keď spájam a rozdeľujem kategórie.

Viac menej je to asi ok, cieľ do budúceho roku čo sa týka budgetu si nedávam, keďže auto ma bude stáť viac a rozmýšľam, že ako cieľ na rok 2020 si dám kúpiť byt na hypotéku. To si ešte nie som istý, musím to prepočítať. Ale som rád, že ak auto nerátam, výdavky mi nestúpli oproti minulému roku 🙂


Written by Lucas03 , who uses this as diary. Contact at admin[a]lucas03.com